Ratujmy posiłki! Ściagnij aplikację i walcz z marnowaniem jedzenia w swoim mieście!

W 2019 roku w Polsce zadebiutowała duńska aplikacja Too Good To Go. Za jej pośrednictwem można kupować jedzenie, którego nie udało się sprzedać w ciągu dnia restauracjom, supermarketom czy hotelom. Dzięki niej produkty spożywcze, które inaczej trafiłyby do kosza można kupić z dużym rabatem.
- Too Good To Go to aplikacja, która pozwala kupować niesprzedane dania i produkty za jedną trzecią ceny
- Za pomocą To Good To Go zarezerwujesz posiłek-niespodziankę.
- Dzięki Too Good To Go rezerwować można właśnie dania i produkty (w przypadku restauracji są to dania przyrządzone tego samego dnia), wybierając konkretny lokal czy sklep
- Aplikacja jest dostępna na platformach Android i IoS

Globalnie jedna trzecia żywności jest marnowana i ląduje na wysypisku śmieci. Marnuje się tym samym jedna trzecia ziemi rolnej, wody, energii, pracy. Każdego dnia w każdej sekundzie wyrzucanych jest 51 ton żywności, a według Boston Consulting Group będzie jeszcze gorzej – do 2030 roku liczba ta wzrośnie do 66 ton.
Too Good To Go zrzesza Pogromców Marnowania Jedzenia (z ang. Waste Warriors) w 13 krajach, w tym, w Polsce – w coraz większej ilości miast. W przygotowanych przez restauracje, piekarnie, hotele, markety paczkach można znaleźć nie tylko dania obiadowe, ciasta, czy sushi, ale także świeże warzywa i owoce. Oprócz łączenia ludzi z miejscami, Too Good To Go prowadzi także szeroko zakrojoną kampanię edukacyjną w tematach marnowania żywności oraz jej wpływu na środowisko naturalne. Too Good To Go chce także ruszyć z programami edukacyjnymi w 500 szkołach, jak również wpłynąć na ustawodawstwo w co najmniej pięciu krajach.
_To Good To Go działa już w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Wrocławiu i Katowicach, i..ma aspiracje by w najbliższym czasie być dostępna w całej Polsce.
_Wśród Partnerów Too Good to Go w Polsce jest coraz więcej firm: Starbucks, Pizza Hut, North Fish, Makro, BP, Costa Coffee, Green Caffe Nero, a od niedawna Carrefour i Gorąco Polecam

Ciekawostka 1
W Mediolanie wysiłki na rzecz walki z wyrzucaniem dobrego do spożycia jedzenia, włączają w działania całe społeczeństwo. Najnowszą inicjatywą jest wydawanie uczniom „na wynos” nadmiarowych porcji obiadowych, tak aby nic się nie zmarnowało. Co więcej, od 2014 r. wprowadzona została dodatkowa frakcja segregacji śmieci, która nadaje się do kompostowania lub przetworzenia na biogaz. W 2018 roku miasto wprowadziło obowiązek redystrybucji nadmiaru jedzenie przez wszystkie firmy spożywcze w mieście za pośrednictwem organizacji charytatywnych i banków żywności.
Ciekawostka 2
W Niemczech aplikacja została oficjalnie wsparta przez niemiecki rząd i znalazła się w gronie rekomendowanych firm, działających na rzecz walki z marnowaniem. Z kolei w Danii, firmy Carlsberg i Unilever wprowadziły zmiany na etykietach, dzięki kampanii Too Good To Go na temat spożywania produktów po dacie „Najlepiej spożyć przed” (kampania „Best Before, Often Good After”).

Autor: Olga Łosiak,
redaktor naczelna.
